Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Egzamin na słodko czyli jak zostać cukiernikiem [zdjęcia]

Renata Napierkowska
Jedenastu adeptów cukiernictwa i trzech kandydatów na piekarzy przystąpiło w Szkole Rzemiosła do egzaminów na czeladnika.

Oceniała ich podczas pracy komisja w składzie: przewodniczący Roman Sibora oraz Mariusz Bobkowski i Stanisław Szczęsny.

Egzaminy praktyczne, teoretyczne ustne i pisemne stanowią przepustkę dla uczniów szkól rzemieślniczych do zdobycia stopnia czeladnika i uzyskania uprawnień do wykonywania zawodu. W miniony piątek 14 kandydatów ze szkół rzemieślniczych stanęło przed komisją w Zespole Szkół zawodowych Rzemiosła, by zdać egzamin na czeladnika.

- Są to uczniowie naszej szkoły, a także ZSP nr 2 czyli gastronomika i As-a. Przewagę mają cukiernicy, bo mamy 11 kandydatów na cukierników i trzech na piekarzy. Taka tendencja utrzymuje się już od kilku lat - przyznaje starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Inowrocławiu, Piotr Jóźwiak.

Przebrnąć przez egzaminy praktyczne nie jest łatwo, gdyż pieczenie i dekorowanie ciast przebiega pod czujnym okiem członków komisji egzaminacyjnej.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przygotować się do rozmowy o pracę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto