- Choć warzywa w sklepach są dostępne przez cały rok, to nie ulega wątpliwości, że najzdrowsze są warzywa z własnej grządki. Mamy wtedy pewność, jak były uprawiane i czym nawożone. Ich prawdziwemu smakowi i zapachowi nie dorównują nawet te najdorodniejsze ze sklepu. Warzywa są nieocenionym źródłem witamin i mikroelementów oraz wielu innych składników odżywczych, powinny stanowić większą część naszej diety – mówi Alina Książek.
Najlepiej jest spożywać warzywa i nowalijki zaraz po zbiorze, na surowo niemal prosto z grządki. Teraz warzywa można kupić w sklepie lub na straganie. Warto też sięgnąć po zioła. Pospolita pokrzywa traktowana jest w wielu ogrodach jako chwast, a tymczasem na wiosnę jej młode listki to prawdziwa bomba witaminowa.
Sałatka z rukoli:
garść sałaty rukoli, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka słodka, 2 pomidory, ser parmezan, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
Pierś pokroić w grubą kostkę wymieszać z przyprawą gyros i oliwą. Podsmażyć na patelni, przełożyć na miskę dodać sałatę pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor, ser, szczypiorek. Można dołożyć troszkę oliwy doprawić do smaku.
Surówka wiosenna:
główka sałaty, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 1 duży ogórek, 3 duże pieczarki, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, pieprz, sól, cukier
Pieczarki pokroić w plasterki, ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać, połączyć z innymi warzywami. Wszystkie składniki wymieszać. Do octu dodać olej i mieszać aż powstanie gładki sos. Następnie dodać przyprawy do smaku. Warzywa polać sosem tuż przed podaniem na stół.
Sałatka z brokułem:
brokuł, 3 pomidory, 4 jajka, 3 ogórki kiszone, drobno posiekany szczypiorek, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, mały jogurt naturalny, sól i pieprz
Brokuł ugotować na wpół miękko, ugotowane jajka, pomidory pokroić w ósemki, a ogórki w półplasterki, posypać szczypiorkiem. Jogurt wymieszać z majonezem i ketchupem, polać warzywa, starannie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Surówka z selerem naciowym:
seler naciowy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 3 ogórki kiszone, duża czerwona cebula, 3 łyżki oleju, sól, pieprz
Seler pokroić w plasterki, ogórki w półplasterki, a pomidory, cebulę i paprykę w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, składniki przełożyć do miski, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z pokrzywą:
2 ugotowane marchewki, jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, 2 łyżki posiekanej pokrzywy, mała cebula czerwona, majonez. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę i wymieszać z majonezem.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?