Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nadchodzi wiosna, a wraz z nią pora zadbać o zdrowie. Proponujemy dziś wiosnę na talerzu [PRZEPISY]

Renata Napierkowska
Już wiosna a wraz z nią pojawiają się nowalijki czyli pierwsze warzywa. Można z nich przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw. Warto jednak zadbać o to, by były z ekologicznych upraw.

- Choć warzywa w sklepach są dostępne przez cały rok, to nie ulega wątpliwości, że najzdrowsze są warzywa z własnej grządki. Mamy wtedy pewność, jak były uprawiane i czym nawożone. Ich prawdziwemu smakowi i zapachowi nie dorównują nawet te najdorodniejsze ze sklepu. Warzywa są nieocenionym źródłem witamin i mikroelementów oraz wielu innych składników odżywczych, powinny stanowić większą część naszej diety – mówi Alina Książek.

Najlepiej jest spożywać warzywa i nowalijki zaraz po zbiorze, na surowo niemal prosto z grządki. Teraz warzywa można kupić w sklepie lub na straganie. Warto też sięgnąć po zioła. Pospolita pokrzywa traktowana jest w wielu ogrodach jako chwast, a tymczasem na wiosnę jej młode listki to prawdziwa bomba witaminowa.

Sałatka z rukoli:

garść sałaty rukoli, pierś z kurczaka, przyprawa gyros, pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka słodka, 2 pomidory, ser parmezan, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Pierś pokroić w grubą kostkę wymieszać z przyprawą gyros i oliwą. Podsmażyć na patelni, przełożyć na miskę dodać sałatę pokrojoną w kostkę paprykę, pomidor, ser, szczypiorek. Można dołożyć troszkę oliwy doprawić do smaku.

Surówka wiosenna:

główka sałaty, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, 1 duży ogórek, 3 duże pieczarki, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, pieprz, sól, cukier

Pieczarki pokroić w plasterki, ogórek i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać, połączyć z innymi warzywami. Wszystkie składniki wymieszać. Do octu dodać olej i mieszać aż powstanie gładki sos. Następnie dodać przyprawy do smaku. Warzywa polać sosem tuż przed podaniem na stół.

Sałatka z brokułem:

brokuł, 3 pomidory, 4 jajka, 3 ogórki kiszone, drobno posiekany szczypiorek, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, mały jogurt naturalny, sól i pieprz

Brokuł ugotować na wpół miękko, ugotowane jajka, pomidory pokroić w ósemki, a ogórki w półplasterki, posypać szczypiorkiem. Jogurt wymieszać z majonezem i ketchupem, polać warzywa, starannie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

Surówka z selerem naciowym:

seler naciowy, 3 pomidory, 1 papryka czerwona, 3 ogórki kiszone, duża czerwona cebula, 3 łyżki oleju, sól, pieprz

Seler pokroić w plasterki, ogórki w półplasterki, a pomidory, cebulę i paprykę w kostkę. Szczypiorek drobno pokroić, składniki przełożyć do miski, wymieszać z olejem, doprawić solą i pieprzem.

Sałatka z pokrzywą:

2 ugotowane marchewki, jajko ugotowane na twardo, ogórek kiszony, 2 łyżki posiekanej pokrzywy, mała cebula czerwona, majonez. Wszystkie składniki pokroić w kosteczkę i wymieszać z majonezem.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto