Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wykwintne i smaczne pożegnanie roku [przepisy]

Renata Napierkowska
Nadesłane
Nie wszyscy sylwestrową noc będą spędzać na zorganizowanych balach. Żegnając rok w domu również warto zadbać o to, by na stole pojawiły się smaczne potrawy. Wystarczą drobne przekąski, sałatka, danie na gorąco oraz coś słodkiego.

- Sylwestrowa noc to ostatnia noc starego roku i pierwsza noc w nowym. Są osoby, które lubią duże bale i tam właśnie spędzają pożegnanie i powitanie roku. Ale większość z nas spędza ten magiczny wieczór i noc w gronie rodzinnym, lub na domowych prywatkach. Witając nowy rok zawsze mamy nadzieję na nowe i lepsze dni, organizując małe przyjęcie sylwestrowe zadbajmy, by serwowane potrawy były świąteczne i wykwintne – radzi Alina Książek z Pławina.

Schab pieczony w zupie grzybowej

1 kg schabu
1/2 kg cebuli
1/2 kg pieczarek
1 torebka zupy grzybowej (48g na 0,75l wody)
1/2 l wody
2 łyżki oleju
pieprz mielony

Schab pokroić na grube plastry na wysokość 2 cm i nie rozbijać, oprószyć pieprzem.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, aż do wyparowania wody.
Cebulę pokroić w plasterki. W naczyniu ułożyć obok siebie plastry schabu, na mięsie ułożyć cebulę i pieczarki. Wszystko zalać zupą wymieszaną w 1/2 l zimnej wody.
Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Ustawić piekarnik grzanie góra i dół.

Śledzie w sosie tatarskim

1/2 kg matiasów w oleju

Sos tatarski:
3 ogórki kiszone
1 szklanka marynowanych grzybów
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki
1 pęczek szczypiorku
1 mała śmietana (gęsta)
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz mielony

Ogórki, grzybki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić. Dodać śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.
Pokrojone, odsączone z oleju śledzie, polać sosem na półmisku. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny.

Sernik z rosą 

300g mąki 
100g masła
100g cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżeczki proszku 

Masa serowa

1 kg sera z wiaderka
4 jajka 
1 szklanka cukru
1 budyń
1 cukier waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 soku z cytryny

Składniki na bezę
5 białek
1 szklanka cukru pudru.

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagnieść, wyłożyć spód i upiec w 180 stopniach około 15 minut.
Wszystkie składniki na ser zmiksować, na koniec wlać mleko, by masa była płynna. Wylać na podpieczony spód i piec w 160 stopniach około godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka z cukrem. Wyciągnąć sernik, nałożyć pianę i wstawić do piekarnika na 15-20 minut, by białko zarumieniło się na złoty kolor. Studzić w uchylonym piekarniku około 1/2 godziny. Wystawić sernik z piekarnika do całkowitego wystudzenia.

Pączki z sera

500 g sera twarogowego
2 jajka
1 łyżka tłuszczu
3-4 szklanki mąki 
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny

Ser zemleć. Mąkę z proszkiem i tłuszczem wymieszać, dodać ser, sok z cytryny, jajka. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto, rozwałkować je na grubość 1/2 cm. Wykrawać szklanką krążki, pośrodku każdego wycisnąć kieliszkiem dziurki. Smażyć z obu stron, wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć na bibule, posypać cukrem pudrem.


Inowrocławianie pomagają Kenijczykom [zdjęcia]

Pospieszny do Kultury - odcinek 30 specjalny

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto