Boże Narodzenie 2018. 12 tradycyjnych potraw na wigilijny stół [PRZEPISY]
Zupa grzybowaSkładniki: 10 dag suszonych grzybów wywar z kostki rosołowej cebula gęsta śmietana sól, pieprz, ziele angielskie Przyrządzanie: Do przygotowania około dwóch litrów wywaru będziemy potrzebować około 10 dag suszonych grzybów, które należy moczyć przez 2–3 godziny i dokładnie opłukać. Tak oczyszczone grzyby gotujemy przez pół godziny w wodzie lub wywarze warzywnym, doprawiamy solą, pieprzem i zielem angielskim, a następnie odcedzamy je i podsmażamy na maśle z drobno pokrojoną cebulą, oprószając mąką pszenną. Podsmażone grzyby dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 20 minut. Przed podaniem zupę możemy zabielić gęstą śmietaną. Idealnym dodatkiem do zupy grzybowej są łazanki. Świąteczne przepisy pomorskich KGW. Zupy, sosy, pierogi, sałatki [ZDJĘCIA]