Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowy laur "Dobry Produkt 2023" dla Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023

Monika Smól
Monika Smól
Sery ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie z laurem "Dobry Produkt 2023" podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023
Sery ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie z laurem "Dobry Produkt 2023" podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023 Nadesłane
Sery podpuszczkowe niedojrzewające ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie zostały docenione na corocznej gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023 w Grand Sheraton w Warszawie. Zdobyły certyfikat "Dobry Produkt".

Lisewskie sery podpuszczkowe niedojrzewające zdobyły miano "Dobrego Produktu" w kategorii Produkt Tradycyjny i Regionalny.

- Na konkurs zgłosiliśmy sery podpuszczkowe niedojrzewające - mówi Ewa Bartoszewska, kierownik ds. handlu i marketingu w Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie. - To stosunkowo nowy produkt w naszej Spółdzielni, który przyjął się na rynku lokalnym i chcielibyśmy, aby ocenili go eksperci. Zależało nam na ich dobrej ocenie, a następnie promocji na szerokim rynku.

Konkurs organizowany jest raz w roku przez Portal Spożywczy i Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

- Wydarzenie to skupia największych graczy na polskim rynku producentów żywności - wskazuje Ewa Bartoszewska. - Towarzyszy mu dwudniowa konferencja, w której także braliśmy udział. Podczas niej właśnie rozstrzygnięty został konkurs, w którym nasz produkt zdobył prestiżową nagrodę. Jury ze 160 kandydatów z całej Polski wyróżniło 15 najciekawszych produktów, w tym nasze sery. Wzięliśmy w tym konkursie udział po raz pierwszy, wcześniej uczestniczyliśmy tylko w lokalnych, regionalnych, więc tym bardziej zwycięstwo było dla nas wielkim - i bardzo miłym - zaskoczeniem.

Jak mówi kierownik ds. handlu i marketingu w Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie, celem było danie znać "jesteśmy na rynku".

- Chcieliśmy pokazać, że bazujemy na tradycji, pracujemy ręcznie, kultywujemy tradycje serowarskie, które w przypadku naszej Spółdzielni sięgają ponad wiek wstecz - podkreśla Ewa Bartoszewska. - Spółdzielnia Mleczarska w Lisewie jest jedną z najmniejszych i najstarszą, najdłużej działającą w województwie kujawsko-pomorskim. Powstała pod koniec XIX w. i działa, niemal nieprzerwanie, do teraz. Sery to trzon firmy. Były czasy, gdy produkowaliśmy też twarogi i może jeszcze do tego wrócimy. Jednak obecnie skupiamy się na tym, co wychodzi nam najlepiej. To ręcznie robione sery dojrzewające, które są najbardziej rozpoznawalne w naszym regionie, także te nagrodzone - świeże sery podpuszczkowe niedojrzewające oraz sery wędzone.

Lisewska Spółdzielnia bazuje na lokalnym mleku, a dostawcami są gównie rolnicy z powiatu chełmińskiego.

- Mamy duży potencjał, który staramy się jeszcze wzmocnić - informuje Ewa Bartoszewska. - Pracuje u nas kilku serowarów, każdy zostawiając serce w tym, co robi. Znają się na tym rzemiośle. I ta nagroda jest przede wszystkim dla nich wielkim wyróżnieniem - za ich pasję i doświadczenie. Nasze sery trafiają na stoły nie tylko w powiecie chełmińskim, ale są też dostępne w Grudziądzu, Toruniu czy Bydgoszczy. Znaleźć je można w sklepach z dobrą żywnością, ale również w menu w restauracjach.

W lisewskiej Spółdzielni Mleczarskiej liczą, że dzięki ogólnopolskiej nagrodzie ich sery trafią pod strzechy na jeszcze większym terenie. Pierwsze rozmowy przedstawiciele Spółdzielni toczyli już podczas warszawskiej konferencji.

- Jesteśmy otwarci na rozmowy - mówi Ewa Bartoszewska. - Robimy jakościowy produkt, mamy liczącą ponad wiek tradycję serowarską, co teraz - gdy rynek dominują wielkie kombinaty mleczarskie, działające bez romantyzmu w procesie wytwarzania produktów - zdarza się bardzo rzadko. Wierzę jednak, że coraz częściej ludzie szukają na półkach sklepowych - i na talerzach - prawdy i autentyczności, a takie są nasze sery.

Czym jest certyfikat „Dobry Produkt"

  • Certyfikat „Dobry Produkt" jest wyróżnieniem przyznawanym najlepszym i najciekawszym produktom spożywczym, które charakteryzują się wyjątkową jakością i mają na celu ułatwienie konsumentom podejmowania wyborów podczas zakupów polskich marek.
  • Nagrody zostały przyznane w pięciu kategoriach.
  • Celem Konkursu Dobry Produkt jest wyłonienie najciekawszych i najlepszych produktów spożywczych, które wyróżniają się jakością, innowacyjnością, tradycyjną i regionalną recepturą, przeznaczonych na rynek detaliczny i HoReCa. Logo Certyfikatu Dobry Produkt ma być drogowskazem w gąszczu propozycji i pomagać w dokonaniu jakościowego wyboru konsumentom.

Zobaczcie zdjęcia ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie

Podkreślić warto, że podczas tej samej gali, wśród 15 nagrodzonych produktów, był też drugi z województwa kujawsko-pomorskiego. W kategorii Produkt tradycyjny i regionalny wyróżnienie za Nalewkę HYĆKA przyznano firmie Izydorczyk Michał - „IZI". Nagrodę odebrał prezes firmy, Michał Izydorczyk. Firma ta znajduje się w miejscowości Rożno Parcele w powiecie aleksandrowskim.

Sery ze Spółdzielni Mleczarskiej w Lisewie z laurem "Dobry Produkt 2023" podczas gali Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2023

Wyjątkowy laur "Dobry Produkt 2023" dla Spółdzielni Mleczars...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chelmno.naszemiasto.pl Nasze Miasto