Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
841 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Bezy z makaronem i bułki czosnkowe. Olia Hercules gotuje dla Ukrainy
Olia Hercules to Ukrainka mieszkająca w Londynie. Jej książki poświęcone między innymi kuchni ukraińskiej okazały się fenomenem wydawniczym. Aktualnie autorka...
Gorąca czekolada od Fridy Kahlo, kurczak Sophii Loren. Mamy przepisy!
Książka kulinarna „Nienasycone” oddaje hołd czternastu niezwykłym kobietom oraz snuje fantazje o ulubionych przez nie potrawach. Wśród wyjątkowych postaci...
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo,...
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można...
Ile kosztowały kiedyś masło, mleko i jajka? Sprawdź, jak zmieniały się ceny żywności
Ceny żywności zmieniały się w Polsce z dekady na dekadę. Cukier, masło, chleb, szynka i ser żółty to jedne z podstawowych produktów, których cena najszybciej...
Suszona ryba, pieczony dzik i wino. Co jedli Wikingowie?
Wikingowie to wojownicy zamieszkujący tereny Skandynawii od VIII wieku. Zainteresowanie tym społeczeństwem wzrosło w ostatnich latach wraz z emisją serialu...
Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie
Restauracja Skamiejka znajduje się przy warszawskiej Pradze. Ostatnio wzbudziła wiele emocji, które wiązały się z atakiem wojsk rosyjskich na Ukrainę. Na pomoc...
Najciekawsze restauracje w Polsce po „Kuchennych Rewolucjach”
„Kuchenne Rewolucje”, które możemy oglądać w telewizji od 2010 roku, to prawdziwy fenomen. Nowy sezon już 3 marca 2022 roku o 21.35. Cały czas rośnie liczba...