Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Babka w kształcie tulipana

Ewa Krzysiak

Składniki:
6 jajek
1 kostka masła (margaryny)
1 szklanka cukru ( można zwiększyć pół szklanki jeśli ktoś lubi b. słodko)
2 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zapachu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
1 kisiel wiśniowy (można dodać barwnik spożywczy - efekt wizualny będzie ciekawszy)
2 łyżki suchego maku
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy zapach (lub cukier waniliowy) i żółtka (białka należy oddzielić od żółtek), mąkę na przemian z olejem. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę i delikatnie wszystko mieszamy.

Całość dzielimy na cztery części. Do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do czwartej kakao.

Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Warstwami wylewamy ciasto. Najpierw część z budyniem, potem z kisielem, na to ciasto z makiem, a na sam koniec z kakaem.

Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach Celsjusza około 50 minut.

Po upieczeniu wierzch polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto jest smaczne, a poza tym przyciąga kształtem i kolorami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto