2 z 11
Poprzednie
Następne
Czy PIZZA jest zdrowa? Fakty i mity o potrawie, którą pokochał świat
Włoscy naukowcy twierdzą, że pizza ma właściwości antynowotworowe.
Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie po przeprowadzeniu badań na ponad 8 tys. wielbicieli pizzy udowodnili, że osoby, które jedzą tę potrawę przynajmniej 2 razy w tygodniu, są wyraźnie mniej narażone na rozwój chorób nowotworowych. Dzięki regularnemu spożywaniu klasycznej, włoskiej pizzy można aż o 59 proc. ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Wielbiciele pizzy są też o 25 proc. mniej narażeni na raka jelita grubego). Według badaczy to zasługa wysokiej jakości składników, z których przygotowywana jest tradycyjna, włoska pizza (zwłaszcza działającego przeciwnowotworowo likopenu wchodzącego w skład sosu pomidorowego).