We Francji istnieje ponad 1000 gatunków sera, co daje możliwość odkrywania każdego dnia nowego smaku. Podawane są one na zimno i na gorąco, jako główne danie, tradycyjny talerz poprzedzający deser lub na kanapce. Mieszkańcy Inowrocławia dowiedzieli się ciekawostek na temat serów, ich pochodzenia i produkcji. Usłyszeli ponadto związane z nimi legendy.
Mieli okazję skosztować oryginalnych produktów kuchni francuskiej podczas towarzyszącej spotkaniu degustacji najbardziej znanych francuskich serów: Brie, Camembert, Bleu d'Auvergne, Chevre, Reblochon i Saint Marcellin. Akompaniowała jej żywa dyskusja nad ich smakowymi walorami. Organizatorem spotkania było Kujawskie Centrum Kultury.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?