MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po...
fot. TJENA (pixabay.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po fasoli

Takie właściwości jak woda po ciecierzycy ma też woda po gotowaniu fasoli (a także zalewa z puszki), a to znacznie bardziej popularna roślina.

Przygotowuje się ją i wykorzystuje tak samo, jak wodę po ciecierzycy, czyli jako zamiennik białka jaj. Również ona bywa nazywana aquafabą. Bardziej wszechstronna jest woda po fasoli białej, bo po czerwonej będzie wpływała na kolor potrawy – choć w przypadku np. musu czekoladowego z aquafaby, może to być dodatkową zaletą.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Szczekocinach, (26.05-1.06.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Szczekocinach, (26.05-1.06.2024)

Przegląd tygodnia od 26.05 w Łebie

Przegląd tygodnia od 26.05 w Łebie

Polecamy

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Kiedy należy brać leki na nadciśnienie? Jest jedna konkretna pora dnia

Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu

Obłędnie pyszna kanapka z tuńczykiem. Ten przysmak posmakuje każdemu

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować

Urlop w Turcji bez biura podróży? Sprawdź, jak najlepiej go zaplanować