MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na...
fot. pixabay.com/Engin_Akyurt

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Pasztet z fasoli

Fasola świetnie sprawdza się w kuchni meksykańskiej, na polskim gruncie też ma swoją pozycję. Uprawia się jej najwięcej z roślin strączkowych, może być wykorzystana do wielu dań. Jednym z nich jest pasztet. Zanim zaczniemy go przygotowywać, warto wymoczyć fasolę – 0,5 kg w zimnej wodzie na całą noc. Następnego dnia odsączamy nasiona, zalewamy świeżą wodą i gotujemy ponad 2 godziny. W tym czasie możemy zająć się warzywami. Cebulę, pietruszkę i seler kroimy w kostkę i wraz z solą i pieprzem zapiekamy na blaszce ok. 40 minut. Gotową fasolę i warzywa mielimy, dodajemy ok. 100-150 g masła orzechowego i miksujemy na gładką masę. Wlewamy część wywaru z gotowania fasoli, wbijamy 4 jajka i mieszamy. Całość przekładamy do brytfanki, najlepiej podłużnej keksówki i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz również

Pochód Lajkonika przechodzi ulicami Krakowa. Zobacz zdjęcia

NOWE
Pochód Lajkonika przechodzi ulicami Krakowa. Zobacz zdjęcia

50 Cent zapłacił zespołowi Budka Suflera za wykorzystanie piosenki? Mamy komentarz

NOWE
TYLKO U NAS
50 Cent zapłacił zespołowi Budka Suflera za wykorzystanie piosenki? Mamy komentarz

Polecamy

Chcą pobić w Inowrocławiu aż dwa rekordy kąpieli w lodowatej wodzie

Chcą pobić w Inowrocławiu aż dwa rekordy kąpieli w lodowatej wodzie

Puchar Tymbarku. Ponad 1600 zespołów walczyło o grę na PGE Narodowym

Puchar Tymbarku. Ponad 1600 zespołów walczyło o grę na PGE Narodowym

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne

Energetyczny eliksir młodości. Napój bogów z tym dodatkiem to połączenie idealne