By kupujący mieli pewność, że połowy pochodzą z legalnych źródeł oraz to, że ryby są zdrowe, na targowiskach miejskich z Inowrocławia działały służby kontrolne.
W sobotę (15.12.2012r.) pojawili się tam funkcjonariusze Państwowej Straży Rybackiej i dzielnicowi.
W trosce o bezpieczeństwo i zdrowie kupujących, osoby sprzedające ryby zostały poddane szczegółowej kontroli. Sprawdzano u handlujących wymaganą dokumentację związaną z fakturami dotyczącymi pochodzenia ryb, czy legalności źródła, takiego, które zapewnia wszystkim klientom nie tylko pełnowartościowy towaru, ale też to, że ryby po spożyciu nie zagrożą zdrowiu. Ważne było również to, w jakich warunkach sprzedający przechowują ryby.
Służby działały w oparciu o przepisy ustaw: o rybactwie śródlądowym i o ochronie zwierząt. Skontrolowano dwa lokalne targowiska, a na nich sześciu sprzedawców. Mundurowi stwierdzili, że każdy z nich posiadał wymaganą dokumentację, a ryby, zwłaszcza żywe, były przechowywane w odpowiednich warunkach. Funkcjonariusze Straży Rybackiej pouczyli jedną osobę - towar nie był przechowywany w odpowiedniej ilości lodu. W jednym przypadku wstrzymano czasową sprzedaż ryb, do momentu dostarczenia i okazania dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb, które były przeznaczone do obrotu.
Podobne kontrole będą odbywały się z dużym nasileniem. Przestrzegamy sprzedających, że naruszenie przepisów wiąże się z wysokimi karami pieniężnymi, odpowiedzialnością karną oraz przepadkiem towaru.
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?