Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Karp z rodzynkami na Wigilię. Przepis od zwycięzcy „MasterChef”. Taki karp z rodzynkami i czosnkiem zawojuje podniebienia gości

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Maciej Regulski przedstawia karpia z rodzynkami w nowoczesnej wersji.
Maciej Regulski przedstawia karpia z rodzynkami w nowoczesnej wersji. Artur Rogalski/materiały prasowe wydawnictwo Słowne
Maciej Regulski to zwycięzca 10. sezonu programu „MasterChef”. W swojej książce kucharskiej „Z różnych stron świata” łączy polską tradycję kulinarną ze składnikami z wielu zakątków świata. Na wigilię kucharz zaproponował swoją wersję pieczonego karpia z rodzynkami. Sprawdź, jakie składniki dodają intrygującego smaku.

W skrócie

Karp z rodzynkami to danie, które w wielu domach przygotowywane jest w galarecie na bazie rybnego wywaru. Maciej Regulski odważnie zestawił rybę z sosem sojowym, rodzynkami, pieczarkami i rumem. Nie szczędził też hojnej porcji czosnku. Sprawdź przepis na karpia z rodzynkami Reni.

Karp z rodzynkami Reni – przepis na Wigilię

Składniki:

  • 1 karp wypatroszony, oczyszczony (w całości),
  • 150 ml sosu sojowego,
  • 250 g rodzynek,
  • około 150 ml rumu,
  • około 20 średnich pieczarek,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • pieprz i sól,
  • 3 ząbki czosnku obrane.

Jak zrobić karpia z rodzynkami?

Przygotowanie:

  1. Karpia przyprawiamy solą i pieprzem, marynujemy w sosie sojowym przez godzinę.
  2. Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na godzinę.
  3. Po tym czasie przekładamy karpia do naczynia żaroodpornego, wnętrze faszerujemy rodzynkami i drobno posiekanym czosnkiem.
  4. Dodajemy pieczarki w całości, zalewamy całość sosem sojowym.
  5. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45–50 minut.
  6. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Wigilijne przepisy Macieja Regulskiego

W książce „Z różnych stron świata” Maciej Regulski przybliża czytelnikom, w jaki sposób gotuje na wieczerzę wigilijną. Pośród przepisów na Boże Narodzenie dzieli się przepisami na zupę grzybową z makaronem, sernikiem z makiem i buraczanym gravlaxem.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Słowne.

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Karp z rodzynkami na Wigilię. Przepis od zwycięzcy „MasterChef”. Taki karp z rodzynkami i czosnkiem zawojuje podniebienia gości - Strona Kuchni

Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto