reklama

Kuchenne rewolucje z ...pomidorem [przepisy]

Renata NapierkowskaZaktualizowano 
Nadesłane
Pomidory dotarły do Europy w 1492 roku po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Na przestrzeni wieków zrobiły zawrotną karierę i dziś goszczą na stołach nie tylko jako główny składnik potraw ale również jako dodatek do codziennych posiłków oraz na wystawnych bankietach.

Początkowo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne. W XVII wieku, jeszcze w niektórych krajach uznawano je... za truciznę. Dziś wiadomo, że pomidory to prawdziwe bogactwo mikroelementów i witamin. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie.

- Pomidor zagościł już w naszej kuchni na dobre, jako dodatek do kanapek oraz sałatek, podawany na zimno i na ciepło, jako główny składnik ketchupu czy innego sosu oraz w postaci soku. Swoją popularność pomidory zawdzięczają temu, że doskonale komponują się z różnymi daniami: z mięsem, rybą, warzywami, serem, makaronem. Najpopularniejszy pomidorowy sos to ketchup, a soki z pomidorów wspaniale gaszą pragnienie, obfitują w wiele składników i mikroelementów – wylicza zalety popularnego warzywa Alina Książek z Pławina.

Pomidory zawierają cenny likopen – barwnik, który nie tylko nadaje im czerwony kolor, ale niszczy wolne rodniki. Dzięki temu ma silne właściwości antynowotworowe. Zdaniem australijskich naukowców, likopen wchłania się lepiej z przetworów pomidorowych np. koncentratu pomidorowego, suszonych pomidorów czy sosów, niż ze świeżych owoców. Ponadto czerwone warzywa pomagają obniżać ciśnienie tętnicze i cholesterol, tym samym chroniąc przed udarem mózgu i chorobami układu krążenia.

Sos pomidorowy

2kg pomidorów
1 łyżka soli
pieprz mielony do smaku

Pomidory pokroić w plastry i dusić pod przykryciem. Przetrzeć przez sito, aby oddzielić skórki. Do sosu dodać sól i pieprz, zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.

Pomidorowa musztarda

2 kg pomidorów
3 cebule
2 łyżki oleju
1 łyżka octu 10 procentowego
10 dag cukru
1 łyżka gorczycy
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
1 łyżeczka kolendry
sól
5 dag musztardy

Cebulę pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli, rozgotować i przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z octem i gotować aż zgęstnieje. Przyprawy zemleć, dodać do przecieru wraz z solą i cukrem, chwilę pogotować. Gorący sos nakładać do wyparzonych słoików. Napełnione słoiki ustawić do góry dnem, gdy ostygną ustawić w chłodne miejsce.

Dżem z zielonych pomidorów

3 kg zielonych pomidorów
1 kg cukru
1 szklanka wody
2 galaretki agrestowe
3 konfitury
sok z 2 cytryn

Pomidory pokroić w plastry dodać cukier i zagotować blenderem zmiksować dodać galaretki, konfitury i sok z cytryn, chwilę pogotować. Gorącą masą napełniać słoiki, odwrócić do góry dnem.

Pomidory z zieloną fasolką

3 kg pomidorów
1 kg fasolki szparagowej 
3 duże ząbki czosnku 
1 łyżka cukru
1 łyżka soli 

Pomidory pokroić i rozgotować pod przykryciem, odparować trochę z wody, fasolkę pokroić i zblanszować czyli gotować około 2 min w osolonej wodzie. Rozgotowane pomidory przetrzeć przez sitko, skórki odrzucić, mus przełożyć do garnka, dodać cukier, sól, można jeszcze podgotować aby odparował nadmiar płynu. Do słoika włożyć fasolkę, pokrajany w plastry ząbek czosnku i zalać ciepłą masą pomidorową. Przełożyć do słoików i pasteryzować.


Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3