Kulinarny powrót do czasów dzieciństwa [przepisy]

Renata Napierkowska
Nadesłane
Zawierają zestaw witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajduje się w nich dużo białka, które jest łatwo przyswajalne, dzięki czemu mogą zastąpić mięso.

Warzywa strączkowe są często podstawą całych dań, jak ciecierzyca w przypadku znanego na całym świecie humusu, lub soczewica, z jakiej można przyrządzić pasztet, równie smaczny co mięsny. Z soi przyrządza się kotlety, jakie można usmażyć tak samo jak schabowe. W naszych ogródkach i na polach nastał sezon na groszek, fasolkę i bób.

- Pamiętam z dzieciństwa, że bób i fasolka rosły w przydomowym warzywniku. Najlepiej smakował bób ugotowany w słonej wodzie, jedliśmy go podczas zabawy. Swego czasu bób zastępował nam słodycze, był dobrą przekąską między posiłkami, a z fasolki można zrobić dużo dań nadaje się na zupy, przekąski, sałatki.

Pierogi z bobem

1 kg bobu
30 dag wędzonki
2 cebulę
sól
pieprz
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Bób ugotować obrać i zmiksować, dodać przesmażony, drobno krojony boczek i zeszkloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oleju, jajek i gorącej wody wyrobić ciasto. Wykrawać z niego krążki, nadziewać farszem formując pierożki, gotować, aż wypłyną podajemy z roztopionym masłem i koperkiem

Kotlety z bobu

1/2 kg bobu
1 cebula
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
olej
i bułka tarta do panierki

Ugotowany bób obierać, cebulę drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Bób rozgnieść lub zmielić, dodać cebulkę, jajka, tartą bułkę, siekany koper, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, podawać z ulubioną surówką.

Fasolka

1/2 kg fasolki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki bułki tartej
sól i cukier

Fasolkę ugotować w wodzie z cukrem, odcedzić. Masło roztopić na patelni, wsypać bułkę tartą, podsmażyć, aż bułka się troszeczkę zarumieni, dodać fasolkę i wymieszać. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Kiełbasa z białą fasolą

6 łyżek oleju
2 papryki
1/2 kg pokrojonych plasterków kiełbasy
3 ząbki czosnku
2 puszki białej fasoli odsączonej z zalewy
sól pieprz
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć plasterki kiełbasy. Wyjąć kiełbasę łyżką cedzakową na talerz. Pokrojoną w paski paprykę i siekany czosnek usmażyć na małym ogniu, gdy papryka będzie miękka dodać kiełbasę i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Posypać siekaną natką pietruszki.

 


Przeczytaj koniecznie: Inowrocław nam…. zarasta

Info z Polski

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3