Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarny powrót do czasów dzieciństwa [przepisy]

Renata Napierkowska
Nadesłane
Zawierają zestaw witamin z grupy B, w tym kwas foliowy. Znajduje się w nich dużo białka, które jest łatwo przyswajalne, dzięki czemu mogą zastąpić mięso.

Warzywa strączkowe są często podstawą całych dań, jak ciecierzyca w przypadku znanego na całym świecie humusu, lub soczewica, z jakiej można przyrządzić pasztet, równie smaczny co mięsny. Z soi przyrządza się kotlety, jakie można usmażyć tak samo jak schabowe. W naszych ogródkach i na polach nastał sezon na groszek, fasolkę i bób.

- Pamiętam z dzieciństwa, że bób i fasolka rosły w przydomowym warzywniku. Najlepiej smakował bób ugotowany w słonej wodzie, jedliśmy go podczas zabawy. Swego czasu bób zastępował nam słodycze, był dobrą przekąską między posiłkami, a z fasolki można zrobić dużo dań nadaje się na zupy, przekąski, sałatki.

Pierogi z bobem

1 kg bobu
30 dag wędzonki
2 cebulę
sól
pieprz
1 kg mąki
1/2 szklanki oleju
2 jajka

Bób ugotować obrać i zmiksować, dodać przesmażony, drobno krojony boczek i zeszkloną cebulkę, doprawić solą i pieprzem. Z mąki, oleju, jajek i gorącej wody wyrobić ciasto. Wykrawać z niego krążki, nadziewać farszem formując pierożki, gotować, aż wypłyną podajemy z roztopionym masłem i koperkiem

Kotlety z bobu

1/2 kg bobu
1 cebula
2 jajka
2 łyżki tartej bułki
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
olej
i bułka tarta do panierki

Ugotowany bób obierać, cebulę drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Bób rozgnieść lub zmielić, dodać cebulkę, jajka, tartą bułkę, siekany koper, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i formować kotleciki. Panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, podawać z ulubioną surówką.

Fasolka

1/2 kg fasolki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki bułki tartej
sól i cukier

Fasolkę ugotować w wodzie z cukrem, odcedzić. Masło roztopić na patelni, wsypać bułkę tartą, podsmażyć, aż bułka się troszeczkę zarumieni, dodać fasolkę i wymieszać. Podawać jako przekąskę lub dodatek do obiadu.

Kiełbasa z białą fasolą

6 łyżek oleju
2 papryki
1/2 kg pokrojonych plasterków kiełbasy
3 ząbki czosnku
2 puszki białej fasoli odsączonej z zalewy
sól pieprz
natka pietruszki

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć plasterki kiełbasy. Wyjąć kiełbasę łyżką cedzakową na talerz. Pokrojoną w paski paprykę i siekany czosnek usmażyć na małym ogniu, gdy papryka będzie miękka dodać kiełbasę i fasolę. Doprawić solą i pieprzem, zagotować. Posypać siekaną natką pietruszki.

 


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto