Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:
- 5 borowików
- 3 liście laurowe
- 1 por
- 2...

Najlepsze przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 2020. Pomysły także od Magdy Gessler i Anny Starmach

Barszcz wigilijny - przepis Magdy Gessler (źródło beszamel.se.pl)

Składniki: - 5 borowików - 3 liście laurowe - 1 por - 2 ząbki czosnku - 1 cebula - 3 ziarenka ziela angielskiego - 2 goździki - Szczypta pieprzu czarnego - Szczypta kminu rzymskiego - Sok wyciśnięty z 1 cytryny - Skórka z 2 jabłek średniej wielkości Buraki dokładnie umyj, obierz ze skórki i pokrój w plastry. Przełóż buraki do dużego garnka i zalej zimną wodą. Gotuj wywar na wolnym ogniu. Cebulę, czosnek i pora pokrój w plasterki i podsmaż na złoty kolor i dodaj do wywaru. Obierz dwa średnie jabłka ze skórek i wrzuć obierki do zupy. Dodaj do wywaru przyprawy: goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kmin rzymski. Nie sól wywaru. Borowiki świeże dokładnie umyj, pokrój w plasterki i dodaj do zupy. Jeśli masz suszone, to dodaj je od razu do wywaru. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 2 godziny. Dodaj sok z 1 cytryny i gotuj jeszcze 5 minut. Odcedź barszcz zostawiając tylko wywar. Następnego dnia podgrzej barszcz. Podawaj tradycyjnie z uszkami.

Zobacz również

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa

Roman Jakuba: Myślę, że rywalom nie przeszkadzała murawa

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Od 1 maja można zwiedzać kościół Mariacki w Legnicy oraz wejść na wieżę widokową

Polecamy

Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]

Wyniki meczów 25. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [27 kwietnia 2024]

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Matura próbna z matematyki 2024. Dokładne omówienie arkusza. Zobacz wideo

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Ten napój jest zdrowszy niż oranżada. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy