Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Barszcz wigilijny

„Nastawić na smak dużo włoszczyzny, dwie pieczone cebule, 5 dkg grzybów suszonych i kilka buraków ćwikłowych. Gdy smak nagotowany, zalać go barszczem, wrzucić poszatkowane drobno buraki, zaprawić rumianą zaprażką z dużej łyżki masła z mąką, zagotować, posolić i dodać cukru do smaku. Do wazy włożyć osobno ugotowane na wodzie uszka z grzybków”.

Zobacz również

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej w parafii w Pątnowie

Peregrynacja obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej w parafii w Pątnowie

Zamień pora na pomidora - czyli sąsiedzka wymiana roślin w Słupsku

Zamień pora na pomidora - czyli sąsiedzka wymiana roślin w Słupsku

Polecamy

Rusza rekrutacja do inowrocławskich liceów i techników. Sprawdź ważne terminy

Rusza rekrutacja do inowrocławskich liceów i techników. Sprawdź ważne terminy

Inowrocławscy maturzyści komentują, jak było na pisemnych egzaminach

Inowrocławscy maturzyści komentują, jak było na pisemnych egzaminach

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?