Karol Okrasa uczył jak robić aromatyczne sosy
Biblioteka Miejska im. Jana Kasprowicza w Inowrocławiu zorganizowała w ramach projektu "Biblioteka od kuchni" dwudniowe warsztaty kulinarne w Akademii Szkolnictwa AS (szkoła branżowa).
Na początek królowała kuchnia regionalna: przygotowano strogonowa, kluseczki półfrancuskie oraz upieczono bułeczki maślane w kształcie wróbelków. Dobry podział obowiązków oraz zgrani uczestnicy szybko uwinęli się z zadaniem. Wszystko pod czujnym okiem szefa kuchni Wojciecha Grześkowiaka. Na koniec nie obyło się bez degustacji przygotowanego dania. Było pysznie i regionalnie. Z pewnością nikt nie wyszedł głodny.
Drugiego dnia uczestniczy warsztatów starali się odtworzyć dania według przepisów zawartych w literaturze pięknej. Dowiedli, że można połączyć kuchnię staropolską z magiczną. Przygotowano chłodnik oraz gęsie żołądki z kaszą pęczak według przepisu z "Pana Tadeusza" i ciasteczka miętowe Pani Weasley z serii przygód o Harrym Potterze. Pyszności, że palce lizać!
W ramach projektu odbyły się także warsztaty wyplatania siatek makramowych. Uczestnicy w plątaninie sznurków i supełków wykonali torbę na zakupy, owoce, warzywa czy nawet książki. Grupa szybko załapała technikę wyplatania i tym sposobem na koniec zajęć każdy wyszedł gotowy, aby ją zapełnić sprawunkami.
Zajęcia w ramach projektu "Biblioteka od kuchni" zostały dofinansowane przez Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego z puli finansowej Funduszu Promocji Kultury. Patronat medialny nad projektem sprawuje Polskie Radio PIK.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?