Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis na pizzę domową. Jak zrobić ciasto na pizzę - kruche i cienkie? Zobacz najlepszy przepis na pizzę

s
Dniem, w którym na całym świecie je się najwięcej pizzy, jest sobota
Dniem, w którym na całym świecie je się najwięcej pizzy, jest sobota AW
Pizza na cienkim cieście to idealny pomysł na obiad bądź kolację. Pamiętaj, że idealne ciasto jest jedną z największych tajemnic włoskiej kuchni. Sprawdź, jak je przygotować - krok po kroku. Oczaruj domowników przy wspólnym stole!

Pizza to bezsprzecznie najpopularniejszy tradycyjny włoski przysmak, którego kulinarna kariera rozpoczęła się w XVIII wieku w Neapolu. Co ciekawe, wcześniej pizza królowała wyłącznie w jadłospisie ubogich, którzy kładli na chlebowym placku to, co akurat mieli. Jak trafiła na salony? Ferdynand I Bourbon i syn króla Neapolu, Ferdynand II, byli fanami pizzy. Ten drugi polecił, aby w pobliżu pałacu postawić piec do jej wypieku.

Pizza domowa - przepis

Jeśli chcesz zrobić domową pizzę i wybierasz się do sklepu, weź pod uwagę nie tylko ser czy bazylię - ważna jest także mąka. Ta najlepsza na pizzę, jest oznaczona symbolem 00. Ma wysoką zawartość glutenu i o bardzo drobną granulacji. Jeśli jej nie znajdziesz, wybierz mąki o symbolach 550 albo 500.

Pizza - składniki

Podajemy składniki na cienkie ciasto na pizzę:

  • 4 niepełne szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka drożdży instant lub 50 g świeżych drożdży
  • około półtorej szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka - pół łyżeczki cukru
  • odrobina oliwy z oliwek

Jak zrobić pizzę?

  • Drożdże (w temperaturze pokojowej) rozpuść w ciepłej wody, dodaj cukier i trzy łyżki mąki
  • Odstaw na kwadrans do wyrośnięcia (uwaga, miejsce powinno być ciepłe)
  • Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlewaj do niego stopniowo rozczyn drożdży i resztę wody. Mieszaj składniki, zagarniając kolejne partie mąki.
  • Wlej oliwę i połącz całość.
  • Gotowe ciasto posmaruj sosem pomidorowym, zostawiając czysty brzeg, rozłóż składniki - co dusza zapragnie (ser, pieczarki, pomidory, wędlinę, oliwki, kukurydzę, boczek, rukola itp.) i posyp je ziołami (bazylia, oregano)
  • Piecz około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni.

Partnerzy akcji
SALSO POMODORO
AL CAPONE PIZZERIA
PIZZERIA 105 INOWROCŁAW

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto