Jego smak kojarzy się z latem, wakacjami i dzieciństwem. Jest niskokaloryczny, zawiera sporo błonnika, witaminy C, potas, żelazo, magnez, fosfor oraz rapontygeninę, która ma działanie antynowotworowe oraz fitohormony. Zawiera jednak sporo kwasu szczawiowego, a więc unikać go powinny osoby z artretyzmem, chorobami nerek oraz osteoporozą. W kuchni wykorzystuje się wyłącznie soczyste łodygi rabarbaru.
- Do spożycia najlepiej wybierajmy różowe lub czerwone łodygi, im bardziej kolor jest nasycony czerwienią tym jest słodszy. Rabarbar zawiera też kwas szczawianowy, trzeba go zatem spożywać z umiarem, ale któż z nas nie pamięta z dzieciństwa łodyg rabarbaru zamaczanego w cukrze - mówi Alina Książek, gospodyni z Pławina.
Kluski na parze z rabarbarem
Kluski na parze czyli pampuchy to małe bułeczki z ciasta drożdżowego gotowane na parze. Podajemy je na ciepło z przyrumienioną bułką tartą i polane roztopionym masłem posypane cukrem lub w wersji mało słodkiej polane sosem jako dodatek do mięsa.
Składniki: 1/2 kg mąki, 1/2 kostki drożdży, szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki oleju, 2 łyżki cukru, 2 jajka.
Zarobić ciasto drożdżowe, podzielić ciasto na małe okrągłe bułeczki. W środek bułeczki wcisnąć kawałek rabarbaru, zostawić do wyrośnięcia na pół godziny. W szerokim garnku zagotować wodę, przedtem garnek obwiązać gazą. Układać bułeczki na gazie, zachowując odstępy bo rosną, przykryć miską parować około 10 minut. Gotowe kluski przedłożyć na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.
Knedle z rabarbarem
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 szklanki mąki, 1 szklanka kartoflanki, 2 jajka, śmietana, cukier
Rabarbar pokroić w kostkę i posypać cukrem. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i zmielić, , dodać mąkę, jajka i zarobić ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić na kawałki. Kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoni, na każdym placuszku położyć kawałek rabarbaru i zlepić kulkę. Gotowe kulki wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Gotować aż wypłyną na powierzchnię, podawać ze śmietaną i cukrem.
Placek z rabarbarem
Składniki: 6 jajek, kostka margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki, szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 3 łyżki gęstego jogurtu, rabarbar
Rabarbar pokroić na drobne kawałki i posypać cukrem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, margarynę utrzeć z cukrem, wanilią, dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodać mąkę, proszek i jogurt. Wszystko zmiksować, dodać pianę i łopatką wymieszać ciasto, wyłożyć na blachę, posypać rabarbarem. Piec w 180 stopniach przez 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?