W parafii pw. św. Józefa święcenie potraw odbywało się co godzinę od 12.00 do 16.00 zawsze o pełnej godzinie. Warto przypomnieć symbolikę święconych potraw. Chleb we wszystkich kulturach jest pokarmem zapewniającym przetrwanie, a dla chrześcijan symbolizuje ciało Pana Jezusa, w związku z czym jest najważniejszym z symboli. Sól to minerał dający życie oraz podstawa istnienia, nadaje potrawom smak, a dzięki właściwościom konserwującym chroni je przed zepsuciem.Chrystus mówił, że jako jego uczniowie mamy być „solą ziemi”. Sól jest także symbolem prostoty życia, samego sedna istnienia, sił moralnych i duchowych, oczyszczenia oraz prawdy. Baranek to znak Chrystusa Zmartwychwstałego. Na chorągiewce powinien być umieszczony krzyż oraz napis „Alleluja”, wyrażający radość ze zwycięstwa życia nad śmiercią oraz pokonania grzechu. Jajko jest znakiem początku życia i odrodzenia. Wędliny: szynka, kiełbasa jest symbolem baranka i ma zapewnić dobrobyt, zdrowie i płodność.Chrzan jest symbolem Męki Pańskiej, zwieńczonej Zmartwychwstaniem.
Podczas wielkanocnego śniadania dzielimy się poświęconymi potrawami z bliskimi.
POLECAMY:
Święcenie pokarmów w kościele św. Jadwigi Królowej na Rąbinie [zdjęcia]
Info z Polski - przegląd najważniejszych oraz najciekawszych informacji z kraju 28.03.2018
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?