Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To był festiwal pod znakiem żuru i chleba

Anna Dobrzyńska
Jakub Kuroń przygotował kaszę do dania z gęsiny.
Jakub Kuroń przygotował kaszę do dania z gęsiny. Beata Zarzycka
Smakowite zapachy, od których aż ślinka leciała, roznosiły się w sobotnie popołudnie w pijalni wód mineralnych „Inowrocławianka”.

Tam właśnie odbywał się II Kujawski Festiwal Gotowania Żuru i Pieczenia Chleba. Liczni uczestnicy, w tym kuracjusze, mogli degustować pyszną kwaskowatą zupę, przygotowaną w różnych wersjach przez restauracje w Inowrocławiu i okolicy, które rywalizowały o tytuł „Mistrza Żuru Kujawskiego 2015”. Przypadł on w udziale Gościńcowi nad Gopłem w podkruszwickim Grodztwie. Był też pokaz pieczenia chleba i bułek, przygotowany przez znaną inowrocławską piekarnię „Piekuś” oraz gotowania żuru w wykonaniu Jakuba Kuronia, który przy okazji zdradził też przepis na pyszną gęsinę. (AB)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto