A menu? Okazuje się, że dania były nie tylko spod lady.
Jak na te lata przystało, zadbano o podniebienia przodowników pracy.
I tak, dla przykładu. Dla "towarzyszy politbiura" szef kuchni miał m.in. śledzika i makrelę.
Wśród "Luksusów Elit Partyjnych" pojawiły się paprykarz z wielu ryb, befsztyk tatarski czy pasta jajeczna na pumperniklu.
"Zupą Gomułki" nazwano tu barszcz z pasztecikiem.
A "spod lady"? Co można było dostać na bon towarowy spod lady? Choćby golonkę w piwie na kapuście, strogonowa na wódce, ziemniaki z PGR-u czy ruskie z okrasą.
Słodkości - były i takie! Słynna wuzetka, galaretka i blok czekoladowy.
Wszystko to goście wyczytali z "Trybuny Ludu", czyli "organu Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Szefów Kuchni".
Wydanie nadzwyczajne jadłospisu balu sylwestrowego opatrzone zostało hasłem "Proletariusze wszystkich krajów, najedzcie się!"
Podczas balu działały stoiska Pewex-u, Społem, można było obejrzeć i sfotografować się przy kultowych pojazdach, a były to m.in. marki Fiat 125 p i Syrena 105.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?