Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dwa grzyby w barszcz to za mało [PRZEPISY]

Renata Napierkowska
Tegoroczny przełom lata i jesieni obfituje w grzyby.

Wystarczy na godzinę czy dwie wyskoczyć do lasu, by wrócić z pełnym koszykiem grzybów. Warto zadbać o to, by ich smak i aromat towarzyszyły nam podczas długich zimowych miesięcy.

Grzyby można marynować w occie, konserwować w solance w słoikach, kisić, mrozić, suszyć. Przetworzone w ten sposób będzie można wykorzystać do przyrządzania potraw podczas długich zimowych miesięcy.

- Grzyby to doskonały dodatek do mięsa, warzyw i przekąsek, podkreślają smak wielu potraw i dodają im wyjątkowego smaku. Grzyby marynowane, suszone, mrożone to produkty, których nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni. Nikogo nie trzeba przekonywać do smaku pierogów z grzybami, zupy grzybowej czy jajecznicy z grzybami – mówi Alina Książek z Pławina.

Grzyby "inaczej"

Składniki:
grzyby leśne
1 łyżka masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
2 pomidory
1 łyżka śmietany
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
Wykonanie:
Ugotować grzyby, odsączyć i wywar zostawić. Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę, dodać grzyby, miód, rozdrobniony czosnek, doprawić do smaku. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonych grzybów. Podlać wywarem grzybowym i chwilkę poddusić. Na koniec dodać śmietanę. Danie podawać z ziemniakami lub kluskami.

Grzyby marynowane

Składniki:
grzyby leśne
3 cebule
Zalewa:
5 szklanek wody
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
ziele angielskie (kilka sztuk)
liście laurowe
gorczyca - 1 łyżka
1 szklanka octu
Wykonanie:
Zalewa: Woda, sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce i pokrojoną cebulę zagotować. Na końcu dodać ocet i zalewę zdjąć z ognia aby ostygła.
Oczyszczone, ugotowane i wystudzone grzyby włożyć do słoików do 3/4 wysokości, zalać zalewą. Wymieszać w słoiku, aby grzyby były całe zalane płynem. Zakręcić słoik i pasteryzować około 20 minut.

Grzyby w sosie pomidorowym

Składniki:
1 kg grzybów
3 cebule
4 ogórki konserwowe
sól, pieprz, vegeta
bułka tarta
4 jajka
olej do smażenia
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu
1 słoik koncentratu pomidorowego
1 łyżka soli
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
Wykonanie:
Grzyby panierować w jajku, przyprawić vegetą, pieprzem, solą, obsypać bułką tartą i smażyć na oleju. Cebulę i ogórki pokroić w plastry. Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować. W salaterce ułożyć: usmażone grzyby, na to cebulę, znowu grzyby, plasterki ogórków, grzyby i tak na przemian, aż do wyczerpania produktów. Danie zalać gorącą zalewą, a gdy wystygnie przechowywać w lodówce.

Grzyby w panierce i zalewie octowej

Składniki:
1,5 kg średniej wielkości kapeluszy grzybów
5 jajek
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Oczyszczone kapelusze grzybów panierować w jajku i tartej bułce. Smażyć z dwóch stron na oleju.
Zalewa:
2 litry wody
1,5 szklanki octu
1 łyżka soli
4 łyżki cukru
5 liści laurowych
ziele angielskie 10 sztuk
1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
4 cebule
Wykonanie:
Cebulę pokroić w półplasterki. Składniki zalewy wraz z cebulą zagotować. Do słoika włożyć trochę cebuli z zalewy i usmażone grzyby. Całość zalać ciepłą zalewą, słoik zakręcić i pasteryzować około 15 minut.

Zupa z suszonych borowików

Składniki:
20 sztuk suszonych kapeluszy borowików
2 litry rosołu
1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka,1 szklanka wody - do moczenia grzybów
sól, pieprz, natka pietruszki
Wykonanie:
Kapelusze grzybów moczyć w wodzie z mlekiem przez całą noc. Gotować do miękkości pod przykryciem w wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzić. Wywar z grzybów połączyć z rosołem. Grzyby pokroić i dodać do wywaru. Zagęścić mąką rozprowadzoną w zimnym wywarze, doprawić do smaku i chwilę gotować. Po zdjęciu z ognia połączyć ze śmietaną, posypać natką pietruszki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto