Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małe co nieco czyli podwieczorek na słodko [przepisy]

Renata Napierkowska
Podwieczorek, to posiłek spożywany późnym popołudniem, czyli pod wieczór w przerwie między obiadem a kolacją. Zazwyczaj podaje się lekkie, słodkie przekąski. Większości z nas, kojarzy się beztroską dzieciństwa i pysznymi łakociami.

- Racuchy, gofry zwane waflami lub drożdżówki nazywane. z niemiecka sznekami z glancem. Dzieci przepadały zwłaszcza za goframi posypanymi cukrem pudrem lub posmarowanymi dżemem lub powidłami- mówi Alina Książek z Pławina.
Przypominamy kilka przepisów idealnych na popołudniową przekąskę spożywaną po obiedzie.

Amoniaczki:

2 szklanki mąki, 1/2 kostki margaryny, 8 łyżek cukru, szklanka mleka, 2 jajka, łyżeczka amoniaku,
cukier waniliowy, tłuszcz do posmarowania blachy

W ciepłym mleku rozpuścić amoniak i wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną dodać przesianą mąkę, mleko z amoniakiem i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Schłodzić w lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, wykroić szklanką ciastka. Ułożyć na blaszce i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnym pudełku przez dłuższy czas.

Szneki z glancem czyli drożdżówki

1/2 kg mąki, kostka margaryny, 3 jajka, szklanka mleka, szklanka cukru, 5 dag drożdży, płaska łyżeczka soli

Lukier:
szklanka cukru pudru, kilka łyżek gorącej wody, kilka kropel soku cytrynowego

Wykonanie:
Drożdże połączyć z ciepłym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, sól i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i uformować cienkie wałeczki, zawijać je w kształt ślimaka. Pozostawić drożdżówki w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie posmarować je mlekiem i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Z cukru pudru, gorącej wody i kilku kropel soku z cytryny przygotować lukier i posmarować przestudzone drożdżówki.

Racuchy:

3 szklanki mąki, 4 jajka, 15 dag margaryny, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, szklanka mleka,
8 dag drożdży, łyżka cukru, cukier puder, olej do smażenia.

Przygotować rozczyn: lekko ciepłym mlekiem zalać drożdże, rozpuścić, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do przesianej mąki wlać stopioną margarynę, jajka, cukier waniliowy i rozczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Gofry:

3 szklanki mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, sól, 2 łyżki cukru pudru, 4 jajka, cukier waniliowy, 2 szklanki mleka,1/4 szklanki roztopionego masła

Wszystkie składniki zmiksować, rozgrzać gofrownicę i nałożyć ciasto . Piec gofry 3-4 minuty. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Skleja czołgi w wersji mini. Zobaczcie jakie piękne! [zdjęcia]

Pogoda na dzień (21.03.2017) | KUJAWSKO-POMORSKIE
TVN Meteo

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto