2 z 9
Poprzednie
Następne
Najlepsze przepisy na dania z buraków. TOP 7 sposobów na buraki - idealne na śniadanie, obiad i kolację
Naleśniki buraczane
Składniki:
[*]1 średni burak
[*]2 szklanki mleka
[*]5 jajek
[*]2 łyżki masła
[*]2 szklanki mąki pszennej
[*]dowolne nadzienie - może być twarożek, warzywa, gulasz
Wykonanie: Buraka zetrzyj do rondelka, dodaj 1 szklankę mleka, doprowadź do wrzenia, gotuj na średnim ogniu 10 minut. Następnie dodaj masło. Gdy się rozpuści, dolej szklankę mleka, wsyp mąkę, wbij jajka. Zmiksuj blenderem na gładką masę. Smaż cienkie naleśniki na nagrzanej patelni, po 1 minucie z każdej strony. Na nadzienie polecamy: fetę lub twaróg, rukolę, szpinak, orzechy, można dodatkowo dać szynkę parmeńską lub rybę wędzoną