- Mam kilka ulubionych przepisów, które zawsze się mi udają i są znakomitym dodatkiem do potraw – mówi Urszula Król, która swoimi ulubionymi przepisami na zaprawy z ogórków zdecydowała się podzielić z naszymi Czytelnikami.
Ogórki z majerankiem
Składniki: 2 kg ogórków, 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Do słoika koper 2-3 ząbki czosnku, pieprz 2-3 ziarenka, ziele angielskie 2-3 ziarenka, 3-4 plasterki marchewki, 2 plastry cebuli, chrzan oraz na każdy słoik 1 płaska łyżeczka majeranku.
Zagotować zalewę z wody, octu, cukru i soli, zalać słoiki, gotować 8 minut.
Ogórkowa sałatka z pikantnym keczupem
Zalewa: 1,5 litra wody, 0,5 litra octu, czosnek, 0,5 szklanki cukru , 20 łyżek keczupu pikantnego.
Składniki: 5 kg ogórków, 4 łyżki soli, 2 papryczki pepperoni.
Ogórki kroimy w plastry, dodajemy pokrojone papryczki do miski, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Słoiki myjemy, parzymy gorącą wodą ....do ciepłych słoików nakładamy ogórki. Zalewa; do garnka wlewamy wodę, ocet,cukier,oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, keczup. Gotujemy i gorącą zalewą zalewamy słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?