Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórkowe innowacje Urszuli Król z Wierzchosławic [zdjęcia]

Renata Napierkowska
Ogórki można przygotowywać na wiele sposobów. Zaprawione w słoikach są smacznym dodatkiem do potraw mięsnych, a także mogą stanowić znakomitą przekąskę między posiłkami. .

- Mam kilka ulubionych przepisów, które zawsze się mi udają i są znakomitym dodatkiem do potraw – mówi Urszula Król, która swoimi ulubionymi przepisami na zaprawy z ogórków zdecydowała się podzielić z naszymi Czytelnikami.

Ogórki z majerankiem

Składniki: 2 kg ogórków, 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Do słoika koper 2-3 ząbki czosnku, pieprz 2-3 ziarenka, ziele angielskie 2-3 ziarenka, 3-4 plasterki marchewki, 2 plastry cebuli, chrzan oraz na każdy słoik 1 płaska łyżeczka majeranku.
Zagotować zalewę z wody, octu, cukru i soli, zalać słoiki, gotować 8 minut.

Ogórkowa sałatka z pikantnym keczupem

Zalewa: 1,5 litra wody, 0,5 litra octu, czosnek, 0,5 szklanki cukru , 20 łyżek keczupu pikantnego.
Składniki: 5 kg ogórków, 4 łyżki soli, 2 papryczki pepperoni.

Ogórki kroimy w plastry, dodajemy pokrojone papryczki do miski, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Słoiki myjemy, parzymy gorącą wodą ....do ciepłych słoików nakładamy ogórki. Zalewa; do garnka wlewamy wodę, ocet,cukier,oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, keczup. Gotujemy i gorącą zalewą zalewamy słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut.

 


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto