Ostrzeżenie GIS: Groźne bakterie w rybach! GIS ostrzega przed tymi filetami, mogą być groźne dla zdrowia

Magdalena Walczak-Grudzka
Magdalena Walczak-Grudzka

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Ostrzeżenie GIS. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partiami fileta śledziowego a’la matias, w którym wykryto groźne dla zdrowia bakterie. Spożycie może prowadzić do poważnej choroby. Czytaj więcej!

Nowe ostrzeżenie GIS

Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie. Główny Inspektorat Sanitarny opublikował w piątek (18 września) ostrzeżenia dotyczące żywności. Wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias.

Sprawdź koniecznie

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie obecności bakterii Listeria monocytogenes w partii produktu pn. Filet śledziowy a’la matias.

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w dwóch z pięciu próbek fileta śledziowego a’la matias z partii poddanej urzędowej kontroli żywności. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Filet śledziowy a’la matias
Producent: Zakład Przetwórstwa Rybnego PANIX Sp. z o.o., Śląskowo 49a, 63-930 Jutrosin, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30221801.

Numer partii: 012320/165

  • Termin przydatności do spożycia: 27.09.2020 Wielkość opakowania: 1 kg oraz 0,4 kg
  • Termin przydatności do spożycia: 28.09.2020 Wielkość opakowania: 0,5 kg, 2,5 kg oraz 4 kg
  • Termin przydatności do spożycia: 01.10.2020 Wielkość opakowania: 0,4 kg, 0,5 kg oraz 2,5 kg

Producent poinformował swoich odbiorców o wykrytym zagrożeniu. W zakładzie podjęto działania naprawcze obejmujące m.in. przeprowadzenie mycia i dezynfekcji zakładu, przeprowadzenie dodatkowego szkolenia pracowników, zwiększenie częstotliwości pobierania próbek do badań laboratoryjnych.

To Cię może zainteresować

Ponadto zostanie przeprowadzone dochodzenie w celu stwierdzenia czy Listeria monocytogenes była obecna w surowcu w momencie przyjęcia do zakładu czy do zakażenia doszło w trakcie produkcji - informuje Główny Inspektorat Sanitarny.

Powiatowy Lekarz Weterynarii zwiększył nadzór nad zakładem, w tym częstotliwość pobierania prób urzędowych.

Nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem - ostrzega GIS.

Zobacz więcej wycofanych przez GIS produktów w poniższej galerii:

Materiał oryginalny: Ostrzeżenie GIS: Groźne bakterie w rybach! GIS ostrzega przed tymi filetami, mogą być groźne dla zdrowia - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3