Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak było Akademii Szkolnictwa AS w Inowrocławiu na degustacji przysmaków marszałka Piłsudskiego. Video i zdjęcia

Dominik Fijałkowski
Dominik Fijałkowski
Wideo
od 16 lat
W ramach prowadzonej od 5 lat przez Akademię Szkolnictwa AS w Inowrocławiu akcji "Świętuj smakiem", organizowanej w okolicach Święta Niepodległości, w br. przygotowano tam kolejne przysmaki marszałka Józefa Piłsudskiego. - Bowiem kuchnia marszałka świetnie wpisuje się w Święto Niepodległości - podkreśla Halina Peta, dyrektor szkoły.

- Przepisy zaczerpnęliśmy z Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. Przygotowaliśmy zupę pietruszkowa z czipsem z gruszki, cielęcinę w sosie grzybowym ze świeżych podgrzybków, a do tego sałatkę z buraków, a wszystko to podane zostało z ziemniakami - mówi Wojciech Grześkowiak, szef kuchni, nauczyciel zawodu w AS-ie.

Dodaje on także, że to jest to, co lubił marszałek, co wiadomo, że na pewno gościło u niego na stole. Wojciech Grześkowiak wspomina, że Józef Piłsudski bardzo pilnował diety, dlatego w jego menu były delikatne mięsa, jak właśnie cielęcina.

- Oprócz dań głównych marszałek Piłsudski lubił inne przysmaki. Jednym z najbardziej znanych jest placek z suszonymi śliwkami. Bardzo lubił także tort z kaszy manny. Nie lubił natomiast kawy. Pijał za to mocną herbatę - przypomina Halina Peta.

Podczas "Świętowania smakiem", danie główne i przysmaki mieli okazję spróbować oficjalni goście i inowrocławianie, którzy skorzystali z zaproszenia AS-a na degustację.

Autor materiału video: Daniel Wypych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto