Spis treści
Sezon na marchew w pełni. Jest ona tania, łatwo dostępna i zdrowa.
Jakie składniki zawiera marchew?
- witaminy A, C, E, K , B6
- kwas foliowy
- potas
- sód
- wapń
- magnez
- żelazo
- fosfor
Dlaczego warto jeść marchew?
Marchew jest źródłem karotenoidów czyli przeciwutleniaczy. Wśród nich można wymienić beta-karoten czyli prowitaminę A. W organizmie przekształca się w witaminę A, która wpływa pozytywnie m.in. na wzrok.
Regularne spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory. Mamy bowiem w niej falkarinol.
Marchew jest ważna także w profilaktyce chorób układu krążenia. Zawiera bowiem pektyny, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwmiażdżycowo.
Marchew korzystnie wpływa też na kondycję naszej skóry, nawilża i nawadnia, dodaje pięknego, lekko brązowego koloru.
Co zrobić z marchwi?
Marchew nadaje się do przygotowania dań wytrawnych i deserów, a także pożywnego soku. Pasztet, ciasto, risotto, zupa - to tylko część propozycji.
Przepisy na dania z marchwi
Zobacz w galerii
Czytaj w serwisie
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować
Te produkty mają najwięcej witaminy C Zobacz co jest bogatsze w witaminę c niż popularna cytryna
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?