Żur, kwas, czarnina, kartoflanka, parzybroda... Potrawy z Kujawsko-Pomorskiego na liście produktów tradycyjnych [zdjęcia]

Oprac. (AB)
Na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się kilkadziesiąt przysmaków z Kujaw i Pomorza MRiRW
Obejmujące kilka krain historyczno-etnograficznych województwo kujawsko-pomorskie znane jest z bogatych tradycji kulinarnych. Na krajowej liście produktów tradycyjnych znajduje się wiele potraw charakterystycznych dla naszego regionu. Pyszności te prezentujemy na zdjęciach w galerii.

Zobacz wideo: Polskie odmiany jabłek i ich zastosowanie

Wśród zarejestrowanych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi kilkudziesięciu przysmaków z Kujaw i Pomorza są wyroby piekarnicze i cukiernicze, napoje, gotowe dania i potrawy, warzywa i owoce, produkty mleczne oraz mięsne, a także miód, masło oraz inne wyroby.

Potrawy z województwa kujawsko-pomorskiego na liście produktów tradycyjnych. Jak tam trafiają?

Jak dany produkt trafia na ministerialną listę produktów tradycyjnych? Warunkiem jego rejestracji jest wytwarzanie go przez co najmniej pięć gospodarstw domowych na danym obszarze geograficznym (czyli na terenie województwa) od co najmniej 25 lat. Produkt powinien nawiązywać do naszej regionalnej czy lokalnej tradycji. Wniosek o wpis wraz z dołączoną dokumentacją potwierdzającą tradycję wytwarzania produktu oraz opis jego przyrządzania składa się w Departamencie Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego w Toruniu. Urząd marszałkowski sprawdza wnioski pod względem formalnym. Potem opiniowane są one przez Polsą Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Po otrzymaniu pozytywnej opinii PIPRiL wniosek trafia do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dziś w galerii prezentujemy wybrane gotowe dania i potrawy Kujawsko-Pomorskiego, zarejestrowane na ministerialnej liście. Pełen zestaw produktów z naszego regionu wraz ze szczegółowym ich opisem znajduje się na stronie MRiRW.
Lista produktów tradycyjnych ministerstwa rolnictwa

Wideo

Materiał oryginalny: Żur, kwas, czarnina, kartoflanka, parzybroda... Potrawy z Kujawsko-Pomorskiego na liście produktów tradycyjnych [zdjęcia] - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie