Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne waniliowe precelki. Są tak pyszne, że można jeść je bez końca. Polecamy przepis na drożdżowe ciasteczka na śmietanie. Zobacz wideo

Redakcja
Wideo
od 16 lat
Polecam sprawdzony przepis na waniliowe precelki z drożdżowo-śmietanowego ciasta. Są delikatne i apetycznie chrupiące, dzięki cukrowej posypce. Co ważne, robi się je naprawdę prosto – wypiek nie wymaga długiego zagniatania i wyrastania, jak klasyczne ciasta drożdżowe. Jedyna trudność polega na zwijaniu precelków, jednak z moimi wskazówkami na pewno ci się to uda. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na precelki na słodko.

W skrócie:

Ciasto drożdżowe ze śmietaną – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie sprawdzony i prosty przepis na pyszne waniliowe precelki. Przygotowuję je z ciasta drożdżowego ze śmietaną, zimnym masłem i bez jajek. Smakuje wyśmienicie i nie wymaga długiego zagniatania. Skórka z waniliowego cukru jest bardzo apetyczna i delikatnie chrupiąca. Precelki nie są za słodkie. To idealny pomysł na słodką przekąskę na co dzień i od święta. Serdecznie polecam.

Przepis na waniliowe precelki

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
duża porcja
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 30 dag drożdży,
  • 1 szklanka śmietany 18%,
  • 250 g masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • szczypta soli,

do obtoczenia:

  • 60 g cukru waniliowego,
  • 60 g drobnego cukru,
  • 2 jajka.

Jak zrobić drożdżowe precelki na słodko?

  1. Drożdże wymieszaj w miseczce z łyżeczką cukru, aż będą płynne.
  2. Śmietanę przelej do miski, dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Na stolnice przesiej mąkę pszenną, dodaj zimne masło i posiekaj.
  4. Dodaj śmietanę z drożdżami, cukier, wanilię i szczyptę soli.
  5. Zagnieć miękkie i elastyczne ciasto.
  6. Przykryj ciasto ściereczką i zostaw na ok. pół godziny.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na porcje. Z każdej porcji zrób jednakowej wielkości wałeczki.
  8. Zwiń wałeczki na kształt precla.
  9. Wbij jajka do miseczki i roztrzep widelcem.
  10. W drugiej miseczce wymieszaj cukier z cukrem waniliowym.
  11. Smaruj precelki jajkiem i obtocz w cukrowej posypce.
  12. Ułóż precelki na blaszce i zostaw na 10 minut.
  13. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach.
  14. Gotowe zdejmij z blaszki i wystudź. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatne waniliowe precelki. Są tak pyszne, że można jeść je bez końca. Polecamy przepis na drożdżowe ciasteczka na śmietanie. Zobacz wideo - Strona Kuchni

Wróć na inowroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto