W naszej tradycji tłusty czwartek przypada w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Dawniej ten dzień był początkiem tłustego tygodnia i kończył się we wtorek przed Środą Popielcową. Był to czas wielkiego obżarstwa. Często ostatnie dni karnawału nazywano mięsopustem, zapustami lub ostatkami. Należało najeść się do syta i zabawić przed zbliżającymi się 40 dniami postu, kiedy to należało zachować wstrzemięźliwość i umiarkowanie w zabawach oraz w jedzeniu i piciu.
Ostatni czwartek karnawału mocno wrósł w polską tradycję kulinarną. Na obiady lub obiadokolacje podawano różne tłuste mięsiwa, golonki, boczki, doborowe kiełbasy i połacie wędzonek. A na deser: pączki, faworki, chruściki racuchy. Każda gospodyni ma swój przepis, różne też są nadzienia do pączków. Stosuje się konfitury, marmolady o różnym smaku, masy budyniowe, orzechowe, czekoladowe, bitą śmietanę często z dodatkiem kawałków owoców. Staropolski przesąd powiada, że kto nie zje pączka w tłusty czwartek tego opuści szczęście. Należy więc przypuszczać iż kto zje pączków wiele temu los będzie sprzyjał po wielekroć. W dzisiejszych czasach powoli ta tłusta tradycja odchodzi trochę w zapomnienie. Warto dla zachowania tradycji pozwolić sobie tego dnia na kawałek smakowitej golonki z kapustą lub pokusić się na zjedzenie symbolicznego pączka
– mówi Alina Książek z Pławina.
Golonka w kapuście:
Golonkę gotować w kapuście do miękkości wraz z przyprawami: kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu, liści laurowych i cebulą. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
Golonka pieczona:
Golonkę oprószyć solą i kminkiem, ułożyć w brytfannie i upiec w piekarniku. Pod koniec pieczenia dodać 2 pokrojone cebulę i por. Doprawić do smaku pieprzem papryką i solą. Polać wodą i dusić do miękkości.
Flaki drobiowe:
Kilogram żołądków indyczych, kg kości wieprzowych, duża cebula, 2 marchwie, pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, ziele angielskie, papryka w proszku, przyprawa maggi, pieprz, sól, majeranek.
Warzywa ścieramy na wiórki. Kości i żołądki gotujemy do miękkości. Kości obieramy, żołądki kroimy w paski, do rosołu dodajemy starte warzywa, obrane mięso i żołądki, ziele i liść laurowy. Przyprawiamy do smaku i gotujemy. Cebulę kroimy, smażymy na oleju i maśle, dodajemy do zupy. Zupę doprawiamy do smaku.
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą:
1 kg kiszonej kapusty, 6 lasek białej kiełbasy, liść laurowy, kminek, pieprz, sól, 2 łyżki smalcu.
Kapustę opłukać, by nie była zbyt kwaśna i ugotować z przyprawami. Surową białą kiełbasę, podsmażyć na patelni, na smalcu, tak aby skórka się nieco zarumieniła. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć część kapusty, na niej podsmażoną kiełbasę i przykryć resztą kapusty. Wlać tłuszcz z przysmażonej kiełbasy. Naczynie przykryć i zapiekać około jednej godziny w 180 stopniach.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?