Kotlety jajeczne z pieczarkami posmakują nie tylko wegetarianom. To pyszna propozycja na lekki obiad bądź kolację. Wymagają nieco cierpliwości i odrobiny pracy, ale zdecydowanie warto się na nie skusić.
Zobacz w galerii, jak przygotować kotlety jajeczne z pieczarkami.
Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami
Czas przygotowania: ok. 1 godziny
Liczba porcji: 15 kotletów
Poziom trudności: średni
Składniki:
- 9 jajek,
- 10 pieczarek,
- pęczek szczypiorku,
- ok. 130 gramów żółtego sera,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 6 łyżek oleju roślinnego.
Jak zrobić kotlety jajeczne z pieczarkami?
- 7 jajek ugotuj na twardo i obierz. Posiekaj w drobną kostkę. Dwa surowe jajka zostaw, będą potrzebne później.
- Pieczarki umyj i opcjonalnie obierz ze skórki, również pokrój je w kostkę.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek umyj i drobno pokrój.
- Jajka przełóż do wysokiej miski. Dodaj przestudzone pieczarki, szczypiorek, 3 łyżki bułki tartej, starty ser i przyprawy. Wbij dwa surowe jajka i dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotleciki o podobnej wielkości. Obtaczaj w pozostałej bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej. Smaż kotleciki po kilka minut z każdej strony. Wyłóż na talerz z papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Kotlety jajeczne z pieczarkami – z czym je podawać?
Kotlety jajeczne z pieczarkami można jeść bez żadnych dodatków. Jeśli jednak chcemy, aby były bardziej sycące, zdecydujmy się na ziemniaki bądź pieczywo. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałata masłowa ze śmietaną, surówka z czarnej rzepy bądź surówka z marchewki i jabłka.
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?